neděle 11. prosince 2011

Leanne Shapton - Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd.

Priznám sa, že nie som milovníčkou klasických lovestory medzi mužom a ženou. Nad touto svojou charakterovou črtou som sa nedávno zamýšľala vážnejšie, pretože som vo Facebookovej ankete o najkrajší knižný milostný príbeh musela uviesť Bieleho Tesáka, keďže som si na nič iné nedokázala spomenúť. Kniha "Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd." mi však okamžite padla do oka z dvoch dôvodov:

Prvým z nich je trojriadkový a na prvý pohľad neatraktívny titul, ktorý v dobe úderných a stručných sloganov a názvov pôsobí ako päsť na oko. Prekvapenie sa však nekončí, naopak - autorka knihy, Leanne Shapton, sa totiž rozhodla popísať príbeh jednej lásky ako katalóg predmetov z aukcie. Celá kniha preto vyzerá takto:






Byť filozofickejšieho založenia, asi sa na tomto mieste zamyslím nad tým, aká že to geniálna symbolika, zredukovať v dnešnej konzumnej dobe ľúbostný vzťah na predmety na predaj. Našťastie nie som a preto sa vrátim späť k deju knihy. 


Lenore Doolanová je mladá novinárka, ktorá sa živí písaním okienka o varení do novín, Harold Morris je o niečo starší fotograf, ktorý je neustále na cestách. Kniha popisuje celý priebeh ich (neúspešného) vzťahu - nenápadné začiatky, úvodnú zamilovanosť, neskôr prvé hádky a úvahy, či je ten druhý tým pravým, vrcholy a pády vzťahu a nakoniec definitívnu (?) rozluku. Vďaka "dokumentárnej" forme v knihe nenájdete žiadny zbytočný sentiment, nevnucuje vám názor na jedného ani druhého aktéra a je až nebezpečne realistická.


Nebezpečne preto, že sa vám, rovnako ako mne, môže stať, že pri čítaní zažijete mnohokrát déjà vu a nebude to práve v najpríjemnejších pasážach. Pôvab tejto  knihy totiž nie je v netradičnom príbehu. Naopak, jej sila tkvie v netradičnom vyrozprávaní toho najobyčajnejšieho príbehu, ktorý pozná väčšina z nás. (Preto sa trochu obávam filmového spracovania, ktoré už pripravujú súdruhovia z Hollywoodu.)


Spôsob rozprávania príbehu víťazstiev a prehier vzťahu, ktoré stoja najmä na emóciách, strohou a chladnou formou fotografií artefaktov spoločného života dvojice považujem za mimoriadny nápad. Autorka naviac prejavila veľký cit pri výbere samotných predmetov  aj ich fotografií a po dočítaní knihy a vyhľadaní jej životopisu ma neprekvapilo, že sa živí ako ilustrátorka. "Významné artefakty" tak nie sú iba literárnou, ale aj vizuálnou chuťovkou.
 

Za seba teda môžem knihu rozhodne odporučiť (a to už niečo znamená, pretože sa v nej nevyskytoval pes ani iné zviera) - ak zaujala aj vás, pozrite sa na web Knihy Zlín, kde nájdete rozhovor s jej autorkou a úryvok z knihy v elektronickej podobe, ktorý si môžete prelistovať.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.