pondělí 31. října 2011

Terra Nova - seriálová sračka roku

Asi nie som sama, komu sa pri slovách "seriál - dinosaury - produkuje Spielberg" rozbúchalo srdce.
(... minimálne v kategórii 7-15 roční chlapci a Ross Geller nie som sama).
Terra Nova mala byť pre mňa seriálovou udalosťou roka a jej odkladané uvedenie do televízie odniesol nejeden môj necht.  V noci som ťažko spala a úzkostlivo žmolila obliečku s motívom Jurského parku, počas dňa som duchom neprítomne hladila kľúčenku s Iguanodonom, oči mi čoraz častejšie zabiehali na domáci oltárik Roberta T. Bakkera. Kamaráti so mnou prestali chodievať na spoločenské akcie, pretože som sa im v stave ťažkého omámenia alkoholom snažila vysvetliť rozdiel medzi vtákopanvými a plazopanvými dinosaurami. A v hlave sa mi stále svietilo len:
Seriál.Dinosaury.Spielberg.
Seriál.Dinosaury.Spielberg.



Potom prišiel deň D a s mojim ťažko skúšaným priateľom, ktorý bol donútený v uplynulých mesiacoch vstrebať napr. zásadné fakty o tom, že T-Rex nie je najväčší mäsožravý dinosaurus a Brontosaurus je v skutočnosti nesprávne označenie, zasadli pred noťas.  Po hodine a pol mi ostali len oči pre plač.
Terra Nova je totiž sračka.
A to sračka dinosaurej veľkosti.

Ian Malcolm názorne predvádza veľkosť sračky

Základná synopsa je asi taká, že sa dokonalá, pôvabná, multikulti americká rodinka Shannonovcov presunie portálom v čase 85 miliónov rokov dozadu z fujky-fuj znečistenej doby a plánuje v mieri žiť s ostatnými pôvabnými multikulti američaníkmi,  ktorí už sú presunutí. Okrem multikulti slniečkovej kolónie dobrých američaníkov, ktorú má pod palcom drsný ALE spravodlivý (s dobrým srdiečkom!) vojak Neviemakosavolá AlehráhotendrsnýtýpekzAvataruStephenLang, existuje v minulosti aj menej slniečková kolónia Šestkárov, ktorá z nejakeho dôvodu musí celú láskavú atmosféru narušovať a vôbec sa chová horšie ako tie hyeny, ktoré si v posledných dňoch robia srandu z ťažko skúšaných maminiek z Mimibazáre. Okrem toho sú v seriáli ešte nejaké tajomné znaky načmárané na skalách, aby si prišli na svoje aj fanúškovia Lostu.

Celý tento koncept by konieckoncov nemusel byť taký hrozný. Spielberg vie pracovať s "celorodinnými" filmovými dielami spôsobom, ktorý neuráža ani fanúšikov drsnejších filmov, preto by sa dalo čakať, že ako producent neskúseným (?) tvorcom pomôže. Bohužiaľ autori Terra Novy sa očividne rozhodli, že zo seriálu chcú mať 7th Heaven "ale občas tam vykukne pre lepšie morálne ponaučenie nejaká tá oná...jašterica, ááánóó??". Od toho sa odvíjajú osobnosti celej nechutne sterilnej a dokonalej ústrednej rodiny s obzvlášť odpornými premúdrelými potomkami, ktorým od začiatku musí každý normálny divák želať, aby ich roztrhala svorka rozzúrených Velociraptorov. Nestane sa, trúfnem si po 4 dieloch povedať, nikdy. Dinosaury v dokonalom svete deti nežerú.

Druhým závažným problémom Terra Novy je to, že epizódy sa netočia okolo neznámeho prastarého sveta a tvorov v ňom, ako by som sa ja, spolu so zástupmi 7-15 ročných chlapcov a Rossom Gellerom želala, ale okolo rôznych spoločenských problémov v osade a emocionálnych svárov našej rodinky, ktoré boli bohužiaľ na plátne prevarené už v dobe, kedy malý Charlie Chaplin pricestoval do Ameriky.
Tá istá výčitka smeruje k scenáru jednotlivých dielov - pri tretej epizóde, ktorá sa točila okolo straty pamäti časti kolónie, pričom pointa bola v tom, že amnéziu spôsobil vírus, ktorý na tatu Shannona neúčinkoval, lebo mal práve nádchu, sme nemohli uveriť tomu, že sa nedívame na 7. sériu Star Trek: The Next Generation, ale 3.Diel.Nového.Seriálu.

Z biedy seriál nevytrháva ani casting - väčšina hercov je síce pekná, no nevýrazná a herecky patria skôr medzi seriálový priemer a podpriemer. Viacnásobné orgazmy návštevníkov CSFD nad Mighty Stephenom Langom, viď napr.
"Stephen Lang je boží, o tom žádná, jenže ty ostatní převyšuje o tolik, že vám je ta hlavní rodina úplně ukradená, stejně jako celý zbytek základny"
sú mi záhadou, pretože okrem toho, že má v seriáli jeden z mála výrazných ksichtov, ktorý ho prakticky predurčuje na to, aby do konca života hrával vojakov, ostatných prevyšuje iba tým, že je snáď úplne najhorší herec zo všetkých dôležitejších postáv a jeho "chlap s gulami" postoj a repliky pôsobia miestami vtipnejšie, než pokusy ožratého Babicu o haute cuisine. (Počas dlhých večerov odporúčam pustiť si nejaký dobrý film s naozaj dobrými hercami a predstavovať si Langa na ich mieste, strávili sme tak so Sidim veselý čas pri sledovaní Kmotra).

Čiastočne by z bahna mohli vytiahnuť Terra Novu aspoň efekty - veď pilot bol údajné najdrahším prvým dielom seriálu v histórii a uvedenie TN do televízie odložili práve kvôli "dopilovaniu" efektov. Aj v tomto smere však Terra Nova sklamala - pravda, kolónia v minulosti nevyzerá zle, ani dinosaury nie sú tých 5 sekúnd, čo trávia v každej časti na obrazovke najhorší, o to viac však zarazia priamo amatérske chyby, ktoré sa dostali už do pilotu (umelé a nepresné kľúčovanie v scéne, kde tato Shannon a Stephen "The Boss" Lang stoja na pohorí a dívajú sa na kolóniu a v zábere, v ktorom si sauropod berie žrádlo od protivného malého Shannonovie dievčiska).

Terra Novu teda za seba odporúčam jedine v prípade, že máte doma potomka posadnutého dinosaurami a chcete mu ich do konca života zhnusiť. V opačnom prípade skúste radšej o niečo starší Britský seriál Primeval - vzor toho, ako by mal zábavný a pomerne inteligentný seriál o praveku pre celú rodinu vyzerať. Pravda, nie je to Shakespeare. Ale má to výrazných a sympatických hercov, akciu, humor a popkultúrne narážky, v každej časti novú potvoru a geniálne cameo Nigela Marvena.

Primeval odporúča 8 z 10 sexy odhalených hrudí Iana Malcolma

4 komentáře:

  1. Tupče, je to super seriál a sračka tenhleten článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Seriál stojí za hovno, článok je výborný a úplne s ním súhlasím. Viac môj komentár na csfd pod nickom mvukotic. Absolútna stupidita - umelá telenovela v scifi šate a sem tam nejaký zle spravený dinosaurus (?).

    OdpovědětVymazat
  3. mvukotic: na svorku nasratých velociraptorov rada prispejem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Podľa mňa je to skvelí film každý má svoj názor každého baví iný film alebo serial tak načo sa hádať???? možno sa to niekomu páči a niekomu nie

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.