čtvrtek 13. října 2011

Jo Nesbø - Pentagram aneb Harry rozbitější více než je jeho zvykem

Jo Nesbø, Harry Hole a Oslo - part II., resp. V.

Horké, velmi horké, prázdninové Oslo. Jen blázen by zůstal ve městě. Jen blázen a oběť se svým vrahem.
A Harry Hole.
Zatím co se Harry probouzí ve svém bytě - opilý, suspendovaný a opuštěný, v bytě jiném, sousedícím s hřbitovem Našeho Spasitele, začíná cosi prosakovat stropem. Cosi, co nevěští nic dobrého.
Protože se dovolené týkají i policie, je Harry naposledy zaúkolován.
Naposledy, jelikož do okamžiku, kdy se suspendování promění v definitivní ukončení policejní kariéry zbývají čtyři týdny.
Čtyři týdny práce s jediným kolegou, který nemá dovolenou.
S Tomem Waalerem.
S tím Tomem Waalerem, který je za Harryho současnou situaci z velké části zodpovědný, s tím Tomem Waalerem, který nyní přichází s jistou nabídkou...
Schován za dýmem z pomačkané camelky musí Harry učinit rozhodnutí.
A další lahev Jima Beama je tak lákavá...




Ano, s příchodem podzimu na náš čeká pátá (v českém překladu druhá - nepodařené pokusy nejmenovaného vydavatele nepočítaje) kniha ze série románů s postavou detektiva Harry Holea norského spisovatele a hudebníka Jo Nesbøa nazvaná Pentagram. Nevím, do jaké míry to byl autorův záměr, ale číslu pět v tomto románu věnoval Nesbø až magický rozměr. Ovšem netřeba se bát, že by pan Nesbø naskočil na vlak tolik módní a častokrát tolik plytké mystiky. S Pentagramem se nám do ruky opět dostává výborně napsaný moderní krimi román, který má velkou šanci oslovit čtenáře, kteří tento žánr nevyhledávají - autor téhle recenze budiž důkazem.
Nesbø nám tentokrát předkládá svého hrdinu na úplném dně. Pohlcen svojí nevyřešenou noční můrou pomalu přichází o vše, proč se dá žít. A zbývá jen ta lahev...
Jistě, nic nového pod sluncem, ale jak říká můj oblíbený český spisovatel Miloš Urban: "vše již bylo napsáno, všechna témata jsou vyčerpána a na autorovi je, s tím nějak bojovat".
A to pan Nesbø rozhodně umí.
To, jak si autor pohrává s již zmiňovanou magií čísla pět a v co tento motiv nakonec vyústí, je jedním slovem kouzelné. Stejně tak hrátky s nejzákladnější propietou krimi příběhu, tedy s překvapivým zvratem. I tohle kliše je využito a zakombinováno s naprostým přehledem a uvěřitelností.
Další věcí, která je prostě neodolatelná, je autorova láska k muzice a její geniální zakombinování do děje. Úvahy o tom, zda Jagger s Richardsem ukradli Wild Horses, výslech kombinovaný se slovním fotbalem typu "Kolik znáš písní Iggy Popa na C...", tomu se říká čistá krása, přátelé.
No, a pro české čtenáře nejde jako pomyslnou třešničku na podařeném dortu nezmínit, že část příběhu se odehrává v Praze. A nutno říct, že až na malou chybičku (nemyslím, že jsou vlaky brzdící před Hlavním nádražím slyšet v Holešovicích) si Jo Nesbø Prahu a význam Perlovky těsně po revoluci nastudoval velmi zodpovědně.
Milovníky detailu zase jistě potěší, že pokud si žena v baru zapálí cigaretu, tak cigareta bude bez filtru... a tak to má být.

Na závěr by se asi slušelo srovnat předchozí román s novinkou, ale nechtějte po mně, abych se tu rozhodoval, který z románů je lepší. Po dlouhém přemýšlení bych asi ucedil, že první (tedy čtvrtý) se mi líbil více, ovšem mám ten pocit, že z jednoho prostého důvodu - a to z toho, že byl prostě můj první.
Co obě knihy spojuje je neskutečně vizuální styl psaní, přímo ideální k filmové adaptaci. To, jak jsou řazeny kapitoly, samotný úvod knihy a různé odbočky od děje naznačují, že by autor mohl být i velmi kvalitním režisérem - možná lepším, než hudebníkem.

Takže, pokud si chcete poslechnout dobrou norskou hudbu, na Jo Nesbøa raději zapoměňte a sežeňte si kupříkladu tohle:


My se zde ovšem bavíme o knize a tam je Jo Nesbø bezkonkurenční.


Román Pentagram vychází právě dnes díky nakladatelství Kniha Zlín v opět velmi dobrém a čtivém překladu Kateřiny Kryštůfkové a vy si ji můžete koupit kupříkladu zde:
http://www.knihazlin.cz/
(Mimochodem, Kniha Zlín ve svém e-shopu nabízí Pentagram se slevou 10 % a tematickou záložkou k prvním objednávkám zdarma)

P.S. Věřím Mickovi a Keithovi, že Wild Horses je jejich píseň.



Užitečné odkazy:
http://www.facebook.com/jonesbo.cz

http://www.jonesbo.cz/


P.P.S. ad ten Iggy na cé...:
"Cock in My Pocket"
"Consolation Prizes"
"China Girl"
"Curiosity"
"Cold Metal"
"Candy"
"Character"
"Caesar"
"Credit Card"
"Come Back Tomorrow"
"Corruption"

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.