pondělí 6. června 2011

Recenzia: Priest - 65%

Priest je v prvom rade film pre milovníkov 70's a 80's béčkových akčných filmov a hororov, takže ak pozeráte filmy kvôli duševnej katarzii, intelektuálnemu presahu, či metaforám na úbohý horkosladký ľudský život, rovno si pustite Pasoliniho, ináč vás sklame.
Vlastne by som vám Kazateľa neodporučila ani v prípade, že máte radi "obyčajné, filmy, ktoré dávajú zmysel", páč potom by sa vám mohlo stať, že v strede filmu znechutene odídete, lebo hlavný hrdina sa pri skoku odráža do výšky od dvoch malých kameňov, ktoré mu hodila pod nohy jeho parťáčka, jeho sidekick roztína nožom náboje a podobne.




Ak však máte slabosť pre akčné béčka typu Van Helsinga, s Priestom určite neváhajte, narozdiel od skôr menovaného sa síce berie celý čas vážne, pri jeho stopáži a dejovej linke to však príliš nevadí, stačí, ak budete mať potrebný nadhľad vy.

Niečo k deju - Priest bol natočený podľa rovnomennej manhwy (kórejského komixu) od Hyung Min-wooa, z ktorej som mala tú česť vďaka (zrejme) nie príliš dobrému predaju čítať iba prvý vydaný diel, ktorý vyšiel v češtine. Na základe neho a zhrnutia na Wikipedii je mi však jasné, že film a komix majú spoločné asi toľko, čo Vladimír Mečiar a Triceratops horridus. 
Zachovaná ostala iba postava kňaza, bojujúceho proti potvorám pekelným (nadprirodzený pôvod upírov však nie je vo filme explicitne naznačený). Kdežto komix sa odohráva v minulosti a prítomnosti, dej celého filmu je posunutý do postapokalyptickej budúcnosti, ktorá pôsobí ako omnoho nenápaditejšia verzia prostredia vynikajúceho anime Vampire Hunter D (kto videl VHD, chápe, že "nenápaditejšia verzia" môže v tomto prípade znamenať "v kontexte bežných západných béčok pomerne vydarená", čo je aj tento prípad). Rozhodne sa je počas filmu na čo dívať, čo sa týka kulís aj štylizácie hercov (hlavne Urban je veľmi štýlový záporák).

Podarený je aj soundtrack Christophera Younga, ktorý vyčnieva nad hudobné doprovody iných filmov podobného razenia a hoci miestami znie ako vykrádačka Van Helsinga šmrncnutá Hellraiserom, vynikajúco podkresľuje atmosféru celého filmu.

K samotnému deju - scenár je, ako to už pri podobných dielach zvykom, plný klišé, ľahko predvídateľných zvratov a nelogickostí, onen, aby som tak parafrázovala CSFD, "střihač na speedu", ktorý materiál dostal do rúk po natočení, však do filmu dostal také tempo, že sa človek nestíha nudiť a ani si nevšimne, že sa na plátne, či obrazovke práve odohrala nejaká kapitálna kravina a taktiež si možno nevšimne, že vo filme chýba poriadna vygradovaná záverečná jazda, ktorá by ho posunula o stupeň vyššie. Dej nie je nijako zvlášť originálny a často využíva myšlienky z iných filmov, robí to však zábavne a tak, aby to nepôsobilo ako päsť na oko. Osobne ma veľmi potešilo stvárnenie upírov ako nerozmýšľajúcich odporných bytostí, ktoré popri dnešnej záplave ligotavých vegetariánskych multikulti slniečkových Cullenovcov pôsobí ako osviežujúci striekanec červenej tekutiny z krčnej tepny do tváre. Nečakajte však od Priesta mrazivý hororový zážitok, nedočkali by ste sa.

Čo sa týka hercov, "kladná hrdinná úderka" na čele s Paulom Bettanym hrá na podobný typ filmu slušne, hoci ani jeden z nich Oscara zrejme nedostane. Sklamaním bol pre mňa Karl Urban, ktorý síce štylizáciou lieta medzi zloduchmi z Leoneho westernov a geniálnym anime upírom Alucardom s ksichtíkom mladého Sama Neilla (rozumej: OM NOM NOM), na správne záporňácke kúsky mu však nestačí herecké umenie, ani čas na plátne.
Aby som to zhrnula, Priest je fajn béčkový sci-fi hororový akčňák, ktorého hlavnou ambíciou je pobaviť, na pár minút rozvíriť radiáciou nasiaknutý piesok supermodernou motorkou a dať na hubu niekoľkým stvorám pekelným - a to sa mu podľa mňa darí. Ak vznikne ďalšie pokračovanie, rozhodne sa naň rada pozriem a budem dúfať, že tentokrát sa tvorcom podarí príbeh viac rozvinúť a využijú zaujímavé motívy, ktoré sa v tomto filme objavili len okrajovo (SPOILER*upíria kráľovná, hierarchia upírej koĺónie...* SPOILER).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.