čtvrtek 31. března 2011

Recenze: Jo Nesbø – Nemesis

Tak předně, vyjasněme si několik věcí. Nejsem žádným velkým fanouškem moderní krimi literatury (Elmore Leonard jest výjimkou). Pokud už mám sáhnout po tomto žánru, vylovím staré zaprášené klasiky drsné školy typu Raymonda Chandlera, Dashiella Hammetta nebo Mickeyho Spillaneho. Taktéž fenomén Stiega Larssona v původní knižní podobě, ke kterému je Jo Nesbø přirovnáván, mě minul. Ovšem, náhoda tomu chtěla a já jsem stál před otázkou – máš zájem o tuto knihu, pokud o ní napíšeš pár slov? Jelikož toto právě čtete, je jasné jak páně Santiniho volba dopadla.




Několik faktů na začátek. Jo Nesbø (*1960, Oslo, Norsko) odstartoval svou literární kariéru v roce 1997, kdy mu vyšel první román s hlavním hrdinou Harrym Holem a poměrně brzy se stal velkou hvězdou žánru a sběratelem všemožných cen. Následovalo dalším sedm knih se jmenovaným hrdinou v hlavní roli, které byly neméně úspěšné. Román Nemesis je z roku 2002 a je čtvrtou knihou této série. Jo Nesbø se taktéž poměrně úspěšně věnuje dětské literatuře a hudbě v popfolkcountryrockové „radiofriendly“ skupině Di Derre.

A nyní k samotné knize. V Oslu je přepadena banka. Maskovaná postava se chová pečlivým, promyšleným a chladnokrevným způsobem. Ovšem v samotném závěru akce udělá něco velmi nečekaného, teatrálního a zdánlivě zbytečného – zabíjí.
Případu se ujímá Harry Hole (to jméno má skvělý zvuk i rytmus, mimochodem), který je tak trošku potížista jak na pracovišti, tak v soukromém životě – a velmi vřelý vztah k Jimu Beamovi a camelkám tomu nijak nepomáhá. V příběhu se velmi brzy objeví žena z Harryho minulosti, ale snad ještě rychleji záhadně zemře (zatímco žena Harryho přítomnosti řeší osobní věci v Rusku). Mladá kolegyně se zajímavou schopností a klasickým traumatem nahrazuje před časem zabitou Harryho parťačku. A tohle vše z vězení sleduje záhadný cikánský nepolapitelný génius zločinu, který se kdysi přišel – a nikdo netuší proč - sám udat.
Více z děje prozrazovat nebudu. Příběh má několik rovin, které si autor dokázal ohlídat a velmi smysluplně a hlavně čtivě a napínavě je vede až do působivého finále knihy.

Ano, máme tu všechna klišé, na která si dokážete vzpomenout a velmi pravděpodobně i tři na která už ne, ovšem pozor – tohle není výtka. Stejně jako v hudbě zde platí, že podstatné již bylo řečeno, nyní jde o to, jak ty své tři akordy kdo poskládá. A nutno říct, že Jo Nesbø je poskládal velmi přitažlivě - a podstatně lépe, než ve své skupině.

Další věcí, kterou bych rád zmínil je nádherná „filmovost“ knihy – každý odstavec knihy má tu schopnost, že ho vidíté přímo před sebou, čímž se u mně zařadil hodně vysoko v osobním žebříčku příběhů, které bych rád viděl zfilmované.

Jak tedy hodnotit? Již  jsem napsal, že v moderním krimi románu se neorientuji, autorovy předchozí a následující romány jsou zatím v českém jazyce nedostupné (zatím, na říjen 2011 je slíbena další kniha) a severskou konkurenci nesleduji, takže objektivitou a hnidopišským rozborem nemohu sloužit...

Ovšem čím posloužit mohu, je můj čistě subjektivní pocit dobrého obchodu, kdy jsem dostal výměnou za pár chvil v českém probouzejícím se jaru, chvíle v norské mlhavé podzimní plískanici. a těším se velice, až se za několik měsíců  za Harrym znovu vypravím.
Ale pozor, dva zápory bych přeci jen našel. První výtka směřuje k již zmíněnému a poněkud nešťastnému vydávání série knih od čtvrté části, ale ani to není nepřekonatelný problém a pevně věřím, že časembude  vyřešen.
Horší už to bude se zálibou Harryho v Jimu Beamovi a camelkách. Jack Daniels a Lucky Strike je Jack Daniels a Lucky Strike!

Kniha vychází v českém překladu Kateřiny Kryštůfkové v nakladatelství KNIHA ZLÍN 1. dubna 2011.

Sidi Santini velmi důrazně doporučuje!

P.S. Až se znovu v Čechách ukáže norský rock and rollový nomád Mark Steiner, tak se ho musím zeptat na ty Di Derre.

P.P.S Doporučuji i toho Marka Steinera!

České stránky autora: http://www.jonesbo.cz/
Česká stránka na Facebooku: http://www.facebook.com/jonesbo.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.